Pe parcursul acestei săptămâni, la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava se desfăşoară o activitate inedită de promovare a educaţiei multimedia, în cadrul Clubului Video ART al elevilor de la acest colegiu.

Manifestarea se înscrie în cadrul mai larg al iniţiativei Comisiei Europene, care susţine promovarea proiectelor de educaţie media în întreaga Uniune Europeană, în perioada 18-22 martie. Astfel, în cadrul Clubului Video ART, pe parcursul întregii săptămâni sunt invitaţi elevii de la alte şcoli, ei fiind angrenaţi într-o activitate interactivă, ce vizează educaţia de tip media digitală. Acestora li se propun două tipuri de activităţi. Prima se referă la proiecţii ale filmelor premiate la nivel naţional şi internaţional, videoclipuri publicitare cu impact social, reportaje de călătorie sau pur şi simplu filme de ficţiune, toate realizate de elevii clubului.

A doua activitate vizează vizitarea studioului Clubului Video ART, unde elevii sunt invitaţi să facă primii paşi în domeniul video digital: prezentarea echipamentelor de bază în realizarea cinematografică, însoţită de demonstraţii practice; realizarea de către elevii vizitatori şi profesorii însoţitori a unor miniproiecte cinematografice, sub îndrumarea membrilor clubului Video ART; prezentarea unor efecte cinematografice (audio şi video).

Potrivit prof. Viorel Ieremie, coordonatorul Clubul Video ART, „este prima acţiune de acest gen pe care Clubul Video ART o realizează, iar primii elevi care au interacţionat cu membrii clubului Video ART au rămas plăcut surprinşi de cele prezentate. Pe de o parte, scurtmetrajele ficţionale sau reportajele de călătorie au fost foarte apreciate, iar pe de altă parte, cei prezenţi au putut lua cunoştinţă de realizările de până acum ale clubului: organizarea anuală a Festivalului internaţional Video Art pentru liceeni, manifestare unică în România, şi acreditată de Uniune Internaţională a Cinematografiei de Amatori (UNICA) sau desfăşurarea ediţiei anuale, în 2016, a Festivalului Uniunii, la Suceava, când au fost prezenţi cineamatori din întreaga lume”.

Viorel Ieremie a mai arătat că un moment inedit l-a constituit vizitarea studioului clubului, unde elevilor li s-au prezentat echipamentele cu care sunt realizate proiectele cinematografice şi au putut lua parte, efectiv, la realizarea unui asemenea proiect, ca actori, totul în intenţia de a înţelege pe deplin etapele creaţiei cinematografice în forma digitală, contemporană.

„Experienţa celor care vizitează în această săptămână clubul Video ART este una benefică din toate punctele de vedere. Dincolo de perceperea unei forme inedite de educaţie nonformală, rămâne interacţiunea dintre tineri, care pot înţelege că aria preocupărilor pe care le au la această vârstă se poate lărgi cu una nouă, atipică, ce le poate aduce beneficii nebănuite în planul formării propriei lor personalităţi. Afirmăm acest lucru, căci filmul nu reprezintă doar un produs artistic pe care îl <gustăm> în plan estetic, ci poate reprezenta, din perspectiva creaţiei, o formă de educaţie deplină”, a mai completat coordonatorul Video ART.

Pe parcursul întregii săptămâni, Clubul Video ART îşi menţine „porţile” deschise tuturor acelora interesaţi de fascinanta lume a digitalului.