Dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost retrași imediat după analizele de laborator, declară ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aflată, miercuri, la Techirghiol, Sorina Pintea a declarat că dezinfectanții care nu îndeplineau standardele de performanță au fost retrași imediat după ce s-au primit analizele de laborator.

„Au fost retrași în momentul în care s-a constatat că nu sunt conformi. Adică proprietățile pe prospect nu corespund cu ceea ce s-a analizat în laboratoare acreditate”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea s-a aflat, miercuri, la Techirghiol, în județul Constanţa, unde a participat la începerea proiectului de investiții la Secția spital neuro-psiho-motorie copii din cadrul Sanatoriului balnear şi de Recuperare Techirghiol, obiectiv ce va fi realizat prin Compania Naţională de Investiții.

Polițiștii au făcut cinci percheziţii domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate. Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că perchezițiile polițiștilor au vizat firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu și care ar fi livrat spitalelor dezinfectanți mult diluați. O altă percheziție a fost la omul de afaceri Dan Cruceanu, acționarul firmei.

Ministrul Sănătăţii a anunțat că dezinfectanţii pentru spitale care nu îndeplineau standardele corespunzătoare privind distrugerea microbilor au fost utilizaţi în peste 30 de spitale din ţară.