Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat că operaționalizarea programului HoReCa 2 reprezintă o prioritate pentru el și pentru ministerul pe care îl conduce. Constantin Daniel Cadariu a precizat că la inițiativa sa a fost constituit un grup de lucru public-privat, format din reprezentați ai instituțiilor partenere și ai mediului asociativ din industria ospitalității, care are drept obiectiv identificarea celor mai eficiente soluții pentru implementarea acestei măsuri compensatorii. Cadariu a arătat că până la acest moment, au fost organizate cinci întâlniri tematice, una având loc la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Nicolae Ciucă.

El a amintit că odată cu înființarea și organizarea acestui minister, una dintre inițiativele care au beneficiat de o atenție sporită a fost operaționalizarea schemei de ajutor de stat HoReCa 2, necesară industriei de profil pentru compensarea în proporţie de 20% a pierderilor suferite în anul 2021, comparativ cu 2019. Ministrul Cadariu a spus că în acest sens, încă din luna decembrie a anului trecut, a întărit eforturile mediului asociativ de profil, solicitând direct Ministerului Finanțelor alocare bugetară, însă, în forma finală a Legii nr. 317/2021 a bugetului de stat pe anul 2022, nu au fost introduse sumele dedicate acestui program, urmând a fi atribuite la prima rectificare bugetară, care urma să aibă loc după data de 1 iulie a.c..

„Tot în luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a luat decizia prelungirii cadrului temporar COVID, care permitea statelor membre să acorde sprijin financiar operatorilor economici afectați de pandemie, de la data de 31 decembrie 2021, până la data de 30 iunie 2022. Informația publică a fost asimilată inclusiv de reprezentații industriei ospitalității, replicarea programului HoReCa 1 fiind posibilă doar în eventualitatea unei prelungiri suplimentare, față de cea existentă”, a explicat Constantin Daniel Cadariu. El a adăugat că în perspectiva alocării bugetare, la nivelul MAT au fost întreprinse toate demersurile premergătoare instituirii programului HoReCa 2. Respectiv, prin Ordonanța de Urgență nr. 10 din 16 februarie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, a fost adoptat cadrul normativ primar.

„Ministerul Finanțelor a realizat rectificarea bugetară în luna august a acestui an. Deși în solicitarea inițială formulată de către MAT au fost cerute 1,4 miliarde de lei, prin Ordonanța nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, pentru programul HoReCa 2 au fost alocate doar 50 de milioane de lei, credite de angajament, în scopul demarării procedurilor necesare, care să respecte legislația ajutorului de stat”, a mai spus Cadariu.

El a subliniat că imediat după alocarea bugetară, având în vederea expirarea cadrului temporar COVID și inexistența unei prelungiri suplimentare, a solicitat instituțiilor partenere și reprezentanților mediului de afaceri de profil instituirea unui grup de lucru public-privat, care să colaboreze pentru operaționalizarea programului HoReCa 2, unul dintre obiectivele acestei inițiative este identificarea regulamentului european în baza căruia să poată fi oferit sprijinul necesar pentru capital de lucru.

Ministrul Turismului a spus că pentru replicarea măsurii HoReCa 1, în cadrul celor 5 întâlniri ale grupului de lucru care au avut loc până în prezent, una dintre soluțiile agreate a fost invocarea articolul 107, pct. 2, lit. B) din TFUE în cadrul corespondenței cu reprezentanții Comisiei Europene, în speranța obținerii aprobării pentru „acordarea de ajutoare destinate reparării pagubelor invocate de calamități naturale sau de alte evenimente extraordinare”, iar o altă soluție, la care se va lucra în paralel, este dezvoltarea unui nou program dedicat industriei ospitalității pe cadrul temporar Ucraina. El a menționat că prin intermediul programului HoReCa 1, care a compensat 20% din pierderile suferite în anul 2022, față de 2019, s-a făcut o infuzie de 426.600.000 euro în industria ospitalității din România.