Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava este din nou în alertă privind pesta porcină africană, la un an de zile de la ultimul caz de boală la un porc mistreț.

Probele recoltate la un porc mistreț găsit mort în zona Mestecăniș au ieșit din păcate pozitive, ceea ce confirmă că virusul circulă din nou.

Mistrețul bolnav se afla pe raza Ocolului Silvic Pojorâta, într-o zonă forestieră centrală, extinsă, ceea ce face și mai mare pericolul de răspândire.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a explicat de ce riscurile ca virusul să intre și în populația de porc domestic sunt mari.

În această perioadă circulația omului în pădure este intensă, fie la exploatarea forestieră, fie la cules ciuperci, plus sezonul de vânătoare la cerb.

”Aș ruga persoanele care au treabă în pădure și porci acasă, în gospodării, să fie foarte atente la măsurile minime de prevenție. Să reducă riscul, să nu intre în adăpostul animalului cu hainele și încălțămintea cu care vin din pădure, să se dezinfecteze, să nu uite de aceste măsuri pentru a nu suferi apoi pagube mari”, este mesajul lui Sorin Mihai Voloșeniuc.

El a arătat că în ultimele luni zeci de probe recoltate de la porcul mistreț au ieșit negative, însă, din păcate, acest nou caz pozitiv arată că virusul continuă să circule.

Sanitar-veterinarii au făcut apel pe cale oficială și către Fondurile de Vânătoare, privind intensificarea monitorizării populațiilor de mistreți și anunțarea imediată a cazurilor de mortalitate. 

Virusul are rată de mortalitate de 90% la porcul mistreț și de 100% la porcul domestic. Prin urmare, prevenția este esențială și se speră că virusul va pătrunde cât mai puțin în gospodăriile populației.

Încercările de a crea un vaccin în mai multe colțuri ale lumii nu au avut un rezultat pozitiv până acum.

Pentru ca focarul să poată fi ținut sub control este nevoie ca oamenii care cresc porci să colaboreze cu autoritățile, să nu mai realizeze comerț de animale pe ascuns, să nu sacrifice animale bolnave sau să le abandoneze în afara gospodăriilor. 

Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.

Crescătorii care au porci înregistrați sanitar-veterinar și care anunță medicul veterinar de la primele semne de boală sunt despăgubiți la prețul pieței.

Virusul nu se transmite la om prin carne.