Peste 5.000 de tineri au fost informați, perioada 16 - 22  septembrie 2022, de polițiștii suceveni cu privire la respectarea legislației rutiere, în cadrul proiectului Roadpol-Safety Days, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere și a consecințelor acestora.

Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, a declarat că proiectul este susținut de Comisia Europeană și își propune concentrarea eforturilor pentru reducerea numărului accidentelor rutiere. De asemenea, a spus Ionuț Epureanu, proiectul își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere pe drumurile din Europa. „În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri suceveni au desfășurat peste 50 de acțiuni preventiv-reactive, de conștientizare a tuturor participanților la traficul rutier cu privire la consecințele la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice”, a mai declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Polițiștii suceveni au desfășurat activități de prevenire și informare în unitățile de învățământ, fiind organizate inclusiv acțiuni interactive și simulări de accidente rutiere, în vederea promovării de recomandări preventive și prezentării modului de intervenție a polițiștilor și salvatorilor. 

Un astfel de exercițiu interactiv, o simulare de accident rutier cu implicarea unui conducător auto, a unui conducător de moped și a unui biciclist a fost organizat recent la Școala Pătrăuți, polițiștii rutieri, criminaliști și cei din cadrul Biroului Siguranță Școlară prezentând modul de intervenție și tehnica din dotare. Au fost prezenți și salvatorii SMURD, dar și jandarmii, fiind organizată o acțiune interactivă de prevenire și informare.

Prin activitățile derulate, polițiștii suceveni urmăresc prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și creșterea gardului de conștientizare și responsabilitate rutieră. Pentru a reduce riscul victimizării prin accidente rutiere și a circula în siguranță, polițiștii suceveni recomandă: adaptați viteza de deplasare la particularitățile de drum și de trafic; nu vă angajați în efectuarea de depășiri neregulamentare; nu conduceți dacă vă simțiți obosiți; nu conduceți sub influența alcoolului sau a drogurilor; folosiți centura de siguranță – vă poate salva viața în caz de accident; pietonii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte regulile rutiere. „Participarea în cadrul proiectului Roadpol-Safety Days presupune asumarea unui angajament de respectare a normelor rutiere, ce poate fi transmis de orice persoană interesată, prin completarea numelui și a unei adrese de e-mail validă, la secțiunea Pledge, pe site-ul www.roadpolsafetydays.eu. ”, a completat comisarul-șef Ionuț Epureanu.