Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna (Krasnoilsk) este estimată pentru data de 15 octombrie a.c., dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina.

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis că miercuri a participat, împreună cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, la o a doua întâlnire oficială cu Ruslan Zaparaniuk, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți (Administrației Militare Regionale Cernăuți) și Mustafa-Masi Nayyem, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina.

„În cadrul convorbirilor purtate în viitorul Punct de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus - Crasna (Krasnoilsk) au fost abordate problematica gestionării traficului greu spre și dinspre frontiera comună, cu precădere în zona Rădăuți – Vicovu de Sus, precum și unele aspecte care țin de implementarea proiectelor transfrontaliere”, a transmis prefectul, printr-un comunicat de presă, cu precizarea că se estimează că deschiderea PTF Vicovu de Sus – Crasna va avea loc în data de 15 octombrie a.c., „într-o primă fază doar pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina”.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, la rândul său, că tronsonul de drum betonat, cu grosime de 17 cm, de la Crasna până în frontieră, de aproape 8 km, este aproape finalizat. „Pentru noi înseamnă foarte mult deschiderea acestui punct de frontieră, mai ales că în vama Siret-Porubne avem de multe ori aglomerație de sute de tiruri care așteaptă la coadă. Aici va fi o soluție care să evite aglomerarea din vama Porubne-Siret. Ne gândim ca mișcarea următoare să fie PTF Ulma-Rusca și apoi PTF Izvoarele Sucevei-Șepit”, a declarat Flutur.

Acesta a spus că are în vedere și modernizarea drumurilor până în graniță și săptămâna viitoare va merge la Ministerul Transporturilor de la București pentru găsirea de soluții de fluidizare a traficului pe ruta Vicovu de Sus – Suceava. „Avem de construit sensuri giratorii, benzi de selecție pentru prioritizarea traficului, să nu aglomerăm centrul orașului Vicovu de Sus și celelalte localități”, a arătat președintele CJ Suceava.

Acesta a salutat faptul că ucrainenii au recuperat restanțele la unele proiecte transfrontaliere și consideră că în exercițiul financiar următor să fie solicitați mai mulți bani europeni pentru programele dintre România și Ucraina, îndeosebi pentru modernizarea infrastructurii rutiere, pentru sănătate și asistență socială.

Guvernatorul de la Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, a vorbit și el despre necesitatea deschiderii punctelor de trecere a frontierei de la Șepit și Rusca pentru a reduce aglomerația din vama Porubne-Siret. „Luând în considerație că este o presiune foarte mare asupra punctului nostru de trecere a frontierei de la Siret-Porubne, va trebui ca împreună cu partenerii noștri din România să lucrăm asupra faptului de a direcționa aceste tiruri în alte puncte de trecere pentru a micșora tensiunea de la punctul de vamă. Suntem siguri că asta va da posibilitatea să intensificăm relațiile dintre noi și să soluționăm și alte probleme puse în fața noastră de către guvernele țărilor noastre”, a declarat guvernatorul ucrainean.