Dolarul a trecut joi de 5 lei la cursul oficial afișat de Banca Națională a României. Mai exact, moneda americană este cotată acum la 5,0103 lei și este pentru prima oară când depășește pragul psihologic de 5 lei. Înainte de începerea războiului din Ucraina, pe data de 23 februarie, un dolar era cotat la cursul oficial la 4,3564, iar pe parcursul conflictului din țara vecină a urcat ușor până a ajuns la cel mai înalt nivel din istorie.

În decursul celor 7 luni de război, leul s-a devalorizat în raport cu dolarul cu nu mai puțin de 15%. Nu același lucru s-a întâmplat și cu moneda euro. În acest caz, lucrurile stau invers. Și asta pentru că un euro era cotat pe 23 februarie la 4,9463 lei, în timp ce pe 22 septembrie valorează 4,9412 lei, deci mai puțin ca înainte de începerea conflictului militar. Cine și-a păstrat economiile în euro are motive de nemulțumire, ținând cont doar și numai de inflație. În schimb, cei care au pariat pe dolari nu au avut decât de câștigat.

Mai trebuie amintit că imediat după declanșarea războiului, mulți români, inclusiv suceveni, și-au lichidat sau au scos din conturi sume mari de bani pe care le-au transformat în valută pentru a avea pe ce pune mâna în cazul în care ar fi trebuit să plece de acasă, așa cum s-a întâmplat cu vecinii ucraineni. Iar cei mai mulți au optat pentru economii în euro. S-a ajuns în cele 7 luni ca raportul euro/dolar să își schimbe balanța. Înainte de război un euro valora 1,1354 dolari, în timp ce acum raportul euro/dolar este de 0,9862.