Poliția municipiului Suceava a pus în aplicare, vineri, 10 martie, o razie cu efective mărite în comuna Șcheia, acțiunea având o mulțime de direcții de acțiune, de la filtre în trafic la prevenirea delicvenței juvenile și a absenteismului școlar. La acțiune au participat 43 de polițiști, o grupă de jandarmi dar și doi angajați ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și 2 specialiști din cadrul Gărzii de Mediu Suceava.

Atrage cel mai mult atenția partea legată de prevenirea delicvenței juvenile și a abandonului școlar.

Astfel, împreună cu reprezentanții Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, polițiștii au efectuat verificări la 24 familii, vizați fiind 36 minori din aceste familii care au fiecare peste 100 absențe nemotivate de la orele de curs. Acțiunea a vizat în special familii din comunitatea romă.

Două familii considerate cu probleme deosebite au intrat în monitorizarea Direcției de Protecție a Copilului Suceava.

Polițiștii le-au explicat părinților că există un articol în Codul Penal care pedepsește „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu”

”Părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se face vinovat de infracțiunea care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Pe aceeași temă au fost efectuate 9 activități educativ-preventive la Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia și Școala Gimnazială „Nicolae Popinceanu” Mihoveni la care au participat 179 elevi.

După cum am arătat, razia a avut și alte obiective, fiind verificate sute de persoane și autovehicule.

Printre altele, polițiștii au efectuat verificări pe linia sistemelor de pază și pe linia respectării prevederilor Legii 333/2003, privind paza și protecția bunurilor, și acesta fiind un subiect sensibil la Șcheia.

În cadrul acțiunii rutiere au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 7 certificate de înmatriculare pentru lipsă ITP, RCA sau defecțiuni tehnice.

Tot în cadrul acțiunii au fost constatate și 3 infracțiuni la regimul rutier.

Pe partea de mediu, polițiștii au acordat sprijin inspectorilor de la Garda de Mediu Suceava, care au verificat și depistat o persoană fizică care desfășura activități de dezmembrare autovehicule în spațiul public fără aviz de mediu și, evident, fără a respecta aceste norme.