Timp de patru săptămâni, între 25 septembrie și 22 octombrie, se vor desfășura meciurile din cadrul Cupei Mușatinilor la fotbal.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață invită tinerii din parohiile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților să se implice activ, prin sport și mișcare, în cadrul competiției ajunse la ediția a III-a. Prin această întrecere sportivă se încearcă transmiterea unui mesaj puternic tinerilor, acela că un stil de viață activ, lucrul în echipă, consecvența și perseverența sunt calități de bază ale unui viitor tânăr de succes.

Deviza campionatului poate fi descrisă prin cuvintele dictonului latin „mens sana in corpore sano” (o minte sănătoasă într-un corp sănătos) și vizează combaterea sedentarismului și petrecerea îndelungată în mediul online (rețelele de socializare, jocurile video), care dăunează grav sănătății și dezvoltării fizice, psihice și duhovnicești.

Toți jucătorii vor prezenta coordonatorilor de echipe, înainte de începerea campionatului, acordul scris al părinților pentru participarea la ,,Cupa Mușatinilor”, acordurile GDPR (de prelucrare a datelor cu caracter personal), adeverințele medicale și copie după buletinul/certificatul de naștere al fiecărui participant.

Coordonatorii de echipe au datoria să păstreze aceste documente într-un dosar și să le prezinte la începutul fiecărei etape din Cupa Mușatinilor.

Echipele participante vor fi formate din tineri din cel mult 3 localități aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților (județul Suceava). Vârsta lor va fi cuprinsă între 14 și 17 ani.

Nu pot face parte din echipa de fotbal tineri care suferă de anumite boli sau afecțiuni, cu un diagnostic clar pus de medici specialiști, cu un istoric medical ce le împiedică expunerea la efort sau la stări emoționale puternice.

Echipa de fotbal a fiecărei parohii va fi formată din maxim 9 tineri (5 jucători titulari + 1 portar). Meciurile se vor disputa pe parcursul a două reprize a câte 25 de minute fiecare, cu o pauză regulamentară de 10 minute. Pe banca de rezerve vor fi trei jucători.  Pe parcursul jocului se pot efectua schimbări de jucători nelimitate.

Cupa Mușatinilor, care va fi organizată în colaborare cu Asociația Județeană de Fotbal, se dorește a fi o întrecere fair-play. De aceea, sunt interzise înjurăturile, jignirile, nervii pe teren, faulturile grosolane care pun în pericol sănătatea, viața celorlalți jucători.

În intervalul 20-25 septembrie se pot înscrie echipele parohiale de tineri la secretariatele protopopiatelor din care fac parte și se va face comunicarea către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață a locațiilor și orarului de joc, după tragerea la sorți. În funcție de numărul echipelor se va stabili modalitatea de joc.

Între 25 septembrie și 15 octombrie se vor disputa meciurile din cuprinsul fiecărui protopopiat, la alegerea echipelor: într-o singură manșă și într-o singură locație sau tur-retur pe terenul fiecărei echipe.

Desfășurarea fazei finale la nivel județean va avea loc 16 și 22 octombrie. În această etapă a întrecerii vor ajunge cinci echipe, câte una din fiecare protopopiat, respectiv Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc. Sistemul competițional în faza finală va fi joc direct fiecare cu fiecare, prima clasată urmând a fi câștigătoarea Campionatului de fotbal „Cupa Mușatinilor”, ediția a III-a, 2023.