Prima ediție a topului QS Europe University Rankings, publicată pe 20 septembrie de către QS Quacquarelli Symonds, o companie britanică specializată în analiza instituțiilor de învățământ superior din întreaga lume, a plasat Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) pe locul al 12-lea la nivel național. În același top USV se află pe locul 81 între universitățile din Europa de Est și în eșalonul universităților 551– 600 la nivel european.

În acest fel, ediția inaugurală a clasamentului european certifică rezultatele obținute de USV tot în acest an,  în cadrul clasamentului mondial, unde a fost ierarhizată drept una dintre cele 1.500 de universități de excelență pe plan mondial și între cele mai performante 13 universități din România.

Clasamentul a fost alcătuit pe baza a 12 indicatori, între care prestigiul academic (30%), numărul de citări raportat la numărul de articole publicate (10%), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (5%), reputația în rândul angajatorilor (15%), gradul de angajabilitate și leadership al absolvenților (5%), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (5%), ponderea în rețeaua internațională de cercetare (10%), ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%), ponderea și diversitatea studenților străini (5%), ponderea studenților incoming (2,5%), ponderea studenților outgoing (2,5%) și sustenabilitatea (5%).

Într-o comparație făcută cu celelalte universități românești incluse în clasament, universitatea suceveană ocupă locul al doilea la nivel național în ceea ce privește numărul de citări raportat la numărul de articole publicate, o performanță excepțională care atestă calitatea cercetării din USV și rezultatele concrete ale acesteia. Tot locul al doilea îl ocupă USV și la indicatorul privind ponderea și diversitatea studenților străini. De remarcat, de asemenea, clasarea pe locul al șaptelea la alți doi indicatori, respectiv ponderea cadrelor didactice din străinătate și numărul de studenți outgoing (cei care studiază la o universitate din străinătate timp de cel puțin un semestru).

Realizarea acestei prime ediții a QS Europe University Rankings a necesitat un volum imens de cercetare, fiind analizate 17,5 milioane de publicații înregistrate, 141,6 milioane de citări, 2,1 milioane de nominalizări academice și 617 mii de nominalizări de angajatori. S-a constatat astfel faptul că ediția europeană a clasamentului QS este conectată la schimbările accentuate care se manifestă în sfera învățământului superior și încorporează noi indicatori, reprezentativi pentru o ierarhizare cât mai obiectivă în contextul actual, cum ar fi gradul de angajabilitate și leadership al absolvenților, ponderea în rețeaua internațională de cercetare și sustenabilitatea.