O femeie care a lucrat ca secretar-șef la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și a vândut diplome de studii liceale false este aproape să scape fără nici o zi de pușcărie. Tribunalul Suceava a condamnat-o pe Viorica Bordianu la câte 2 ani de închisoare pentru luare de mită și a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripției faptelor pentru fals material în înscrisuri oficiale. Pedeapsa în acest caz este de 2 ani și 8 luni de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere. Soluția nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Dacă fosta secretară a Colegiului Tehnic ”Lațcu Vodă” a primit totuși o pedeapsă, mituitorii, frații Gabriel și Tudor Ilași, au scăpat basma curată. În cazul celor doi s-a constatat că a intervenit prescripția faptei de uz de fals. Instanța a mai decis să anuleze și toate actele școlare care îi priveau pe cei doi frați.

 

·       I-a rezolvat din pix de doi ani de școală

 

În anul 2015, frații Gabriel și Tudor Ilași, veniți de la muncă din străinătate, au vrut să-și finalizeze studiile liceale, adresându-se unui liceu privat din Suceava. Unul începuse o școală de ucenici, în timp ce al doilea absolvise opt clase, astfel că au căutat o modalitate de a termina studiile cât mai repede.

Nu s-a putut stabili pe ce filieră, însă, au ajuns la Viorica Bordianu, secretarul-șef de la Colegiul Tehnic din Siret, unde au întrebat ce soluții sunt pentru ei.  

Din cercetări și audieri a rezultat că angajata școlii a fost chiar cea care a venit cu soluția, și anume de a le emite certificate de absolvire a claselor a IX-a și a X-a, precum și foile matricole aferente, spunându-le că documentele vor fi originale, cu ștampile și semnături originale, și că acestea vor atesta absolvirea cursurilor inferioare ale liceului.

Inculpata ar fi pretins suma de 1.000 de euro de la fiecare dintre cei doi, tranzacția având loc la domiciliul femeii, după cum a rezultat din cercetări.

 

·       Cum s-a descoperit totul

 

Diplomele și foile matricole au fost folosite de cei doi la înscrierea pentru continuarea studiilor liceale, începând cu clasa a XI-a. Doar că la un moment dat cineva care a verificat documentele a observat ceva în neregulă, în special date incomplete, mai ales în foile matricole. S-a luat legătura cu conducerea Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, iar după mai multe încercări eșuate de lămurire a situației s-a ajuns la secretarul-șef, Viorica Bordeianu.

În februarie 2019, Poliția orașului Siret a fost sesizată printr-o plângere penală referitoare la întocmirea în fals a unor documente de absolvire a ciclului inferior al liceului. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei care a urmat, privind infracțiunea de luarea de mită. Cercetările au fost preluate de structurile anticorupție, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. 

Pe parcurs au fost audiați martori, apoi suspecții, deveniți între timp inculpați, stabilindu-se situația de fapt relatată pe scurt în acest articol. 

Viorica Bordianu a declarat în fața anchetatorilor că nu-și mai aduce aminte de respectivele diplome și în ce condiții au fost emise.

 

·       Semnăturile de pe diplome erau autentice

 

Prin funcția de secretar-șef femeia completa, elibera și ținea evidența actelor de studii, completa fișele matricole, cataloagele de corigență și se ocupa de arhivarea documentelor școlare.  

Pe parcursul anchetei, directorul colegiului și-a recunoscut semnătura pe diplomă și a precizat că semna în mod curent actele de studii care erau completate de secretarul instituției, fără a avea cum să le verifice în amănunt.

Concluzia anchetei coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a fost că inculpata a fost cea care a pus la cale singură planul privind emiterea diplomelor false, contrafăcute integral.