Festivalul Internațional de Film, Diaporamă și Fotografie „Toamnă la Voroneț”, ediția XLIII, se va desfășura anul acesta în perioada 28-30 septembrie, la Gura Humorului. Particularitatea acestei ediții este dată de celebrarea a 100 de ani de la nașterea regizorului Ion Popescu Gopo, prilej cu care publicul va putea participa la o serie de evenimente legate de Gopo, precum lansări de carte, proiecții de filme pentru copii și publicul larg, ateliere de benzi animate pentru copii etc. Joi, pe 28 septembrie, de la ora 16:00, la Casa de Cultură – Sala „Radu Bercea”, vor fi prezentarea de carte „Gopo în 100 de pagini de bandă desenată; Gopo în 100 de amintiri” și proiecții de film.

Humoreni, suceveni, oaspeți din țară și străinătate sunt așteptați la sfârșit de septembrie să-și reactiveze simțul estetic și să privească cele mai noi filme lansate recent și în avanpremieră, comedia Carbon (2023), regia Ion Borș, din Republica Moldova, și Libertate (2023), regia Tudor Giurgiu.
Odată cu vizionarea filmelor, organizatorii vă propun interacțiunea cu o parte din echipa de realizatori. Pe parcursul celor trei zile de festival, publicul este invitat la vernisaje ale unor expoziții de fotografie, recitalul extraordinar susținut de Essenza Quartet cu melodii din filme celebre (28 septembrie, la ora 20:30, la Casa de Cultură din Gura Humorului), proiecții speciale în prezența autorilor care vor răspunde publicului printr-o sesiune de Q&A.
Nume sonore, precum: Nae Caranfil, Marius Florea Vizante, Copel Moscu, dar și alți invitați speciali vor fi prezenți la festival.
Ediția din acest an a festivalului va aduce iubitorilor de cultură trei zile de proiecții de film, expoziții de fotografie, întâlniri cu importante personalități ale cinematografiei românești și alte evenimente. „Toamnă la Voroneț” propune publicului patru secțiuni competiționale (film documentar, film studențesc, film turistic și digiporamă) și una necompetițională (proiecții speciale în prezența regizorilor, actorilor, criticilor etc.). La această ediție au fost înscrise peste 2.200 de filme, din 112 țări. 32 de filme au intrat în competiția oficială. Intrarea este liberă la toate evenimentele. Mai multe date pe www.toamnalavoronet.ro .