Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Dornești, a fost ridicat de polițiști de la domiciliu în seara zilei de miercuri, în baza unei condamnări definitive la pedeapsa de 4 ani și 3 luni de închisoare pentru infracțiunea de ”furt calificat în formă continuată”.

Gabriel-Raul Iorga a fost găsit de polițiști la domiciliu și dus în Penitenciarul Botoșani, pentru a-și executa pedeapsa.

Tânărul de 25 de ani a fost judecat și găsit vinovat pentru furturi comise în cadrul grupării de hoți care l-a avut drept lider pe Andrei Alexandru Juravle, din Falcău - Brodina, considerat de judiciariștii din poliție unul dintre cei mai versați hoți care au acționat în ultimii mulți ani pe raza județului. Acesta se află deja în penitenciar, fiind condamnat și în alte dosare privind furturi.

Alți trei hoți condamnați în același dosar au devenit urmăriți general, nefiind găsiți la punerea în executare a mandatelor.

Este vorba de Pavel Corneliu Călinescu, care are de executat 3 ani de închisoare, Vasile Cătălin Pleșca – 5 ani de închisoare și Florin Lazor Pleșca, condamnat la 4 ani și 4 luni de detenție. Toți cei trei fugari sunt din Dornești.  

 

·        O grupare care acționa la pont și lăsa prejudicii mari în urmă

 

Hoții care l-ar fi avut drept lider pe Juravle au fost acuzați că în perioada aprilie-iunie 2022 s-au constituit într-o grupare infracțională specializată în infracțiuni de furt din locuințe și societăți comerciale, dezvoltând conexiuni infracționale, relații ierarhice și evoluând constant la nivel organizatoric în vederea documentării și săvârșirii infracțiunilor.
Conform unor informații făcute publice la vremea perchezițiilor, furturile au fost comise în Rădăuți, Mușenița, Calafindești, Putna, Brodina, Bălcăuți, Zamostea, Frătăuții Vechi. Prejudiciul produs prin furturile săvârșite în perioada aprilie-iunie 2022 era calculat atunci la peste 150.000 de euro și 150.000 de lei și peste 1,5 tone motorină, din vehicule grele.

La perchezițiile derulate în acest caz au fost indisponibilizate sume mari de bani, respectiv aproximativ 70.000 de euro și peste 120.000 de lei, circa 300 de litri de motorină, dispozitive special modificate pentru scoaterea combustibilului din rezervoare, precum și scule electrice provenite din săvârșirea de furturi.

O parte din bani erau ascunși în borcane.

De asemenea, au fost ridicate la percheziții patru autoturisme și o autoutilitară aparținând membrilor grupării și folosite la cel puțin 10 furturi pe care polițiștii au reușit să le documenteze.

 

·        Alți inculpați din acest dosar

 

Pe lângă Juravle, mai sunt considerați autori principali în cadrul grupării Vasile Cătălin Pleșca, Florin Lazor Pleșca, Gabriel Raul Iorga și Pavel Corneliu Călinescu, toți din Dornești.

Și aceștia au fost condamnați în dosarul rămas definitiv la Curtea de Apel Suceava, miercuri, 17 aprilie.

Andrei Alexandru Juravle a fost condamnat la 5 ani de închisoare, la fel și Vasile Cătălin Pleșca.

Andrei Alexandru Juravle a fost condamnat acum câteva zile și într-un alt dosar, la 3 ani și 6 luni de închisoare, pentru o spargere comisă în municipiul Suceava.

Andrei Alexandru Juravle este acuzat că în data de 17 august 2023 a pătruns într-o locuință de pe strada Ilie Ilașcu din municipiul Suceava, de unde s-au furat bijuterii și ceasuri evaluate la 120.000 de lei. Această sentință nu este definitivă.

Andrei Alexandru Juravle a făcut parte și din gruparea care acum câțiva ani a spart locuințele unor oameni de afaceri din Suceava, dar și din zona Fălticeni. În luna mai a anului 2018, el a intrat într-o casă din comuna Slatina, de unde a furat bani şi bijuterii din aur, prejudiciul reclamat fiind de 25.000 de lei.

Acesta a ispășit condamnarea pentru furturile mai vechi.

El a fost acuzat că la aproximativ un an după eliberare a organizat noua grupare, cea care a acționat în perioada aprilie-iunie 2022.

Un alt nume cu ”notorietate” din dosar este cel al lui Corneliu Călinescu, tot din Dornești.   

În 2016, pe când avea 42 de ani, bărbatul a fost săltat pentru mai multe furturi în bandă organizată, comise în perioada iulie-august 2013, într-o localitate din sud-estul Franţei. Suceveanul a fost pus sub acuzare pentru că ar fi comis furturi în complicitate cu mai mulţi bărbaţi din Africa de Nord.
Bărbatul a mai avut un mandat european de arestare emis și de autoritățile din Italia.

Bărbatul figurează cu un cazier impresionant, fiind foarte bine cunoscut de mai toți polițiștii judiciariști din Suceava.