O echipă de studenți și formatori din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) sunt prezenți în aceste zile la un stagiu european de formare Erasmus+, alături de reprezentanți ai altor șase universități europene. Astfel, în perioada 15-19 aprilie 2024, USV participă alături de universităţi europene din Begia, Franţa şi Spania la stagiul Erasmus+de formare „Former au travail enseignant dans un contexte multilingue et multiculturel”, organizat la Institutul Naţional Superior al Profesoratului şi Educaţiei (INSPE) de la Universitatea Champagne-Ardenne din Reims, Franţa. Proiectul include ateliere destinate formării competenţei interculturale a viitorilor profesori şi reuneşte 32 de studenţi şi 14 formatori de la Haute Ecole en Hainaut (HEH), Haute Ecole de Namur-Liège-Luxembourg (Hénallux), Haute Ecole EPHEC Bruxelles, INSPE Reims și Universitatea din Malaga.

La acest stagiu Universitatea „Ştefan cel Mare” este reprezentată de trei studente de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC), Casiana Anton, Simona Vasilciuc și Mădălina Iroftei, precum şi trei studente de la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei (FSE), Bianca Huzum, Silvestriţa Fodor şi Andreea Filipciuc. Alături de ele sunt prezente lector univ. dr. Mariana Şovea (FLSC) şi lector univ. dr. Otilia Năstuţa (FSE), care vor anima, în calitate de formatori, ateliere pe tema comunicării interculturale, verbale şi nonverbale, analizei de manuale, precum şi un atelier de scriere creativă de poveşti. Programul acestui stagiului include și ateliere practice centrate pe conceptul de reprezentare şi identitate, patrimoniu cultural şi muzical, teatru, iniţiere în limbajul semnelor, dar şi ateliere teoretice despre multiculturalitate, multilingvism și interferenţe lingvistice.

Aceasta nu este prima întâlnire dintre reprezentanți ai Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Inspé Reims, cele două instituții desfășurând de-a lungul timpului în parteneriat mai multe proiecte Erasmus+, prin care studenţi, profesori şi personal administrativ din aceste instituţii au urmat stagii de formare în domeniul educaţiei.