Guvernul a avut, joi, consultări cu reprezentanții COTAR, în urma protestului transporatorilor. În urma discuțiilor, Executivul transmite că a hotărât emiterea unei OUG prin care să înlăture „pirateria” din transportul de persoane în regim de taxi.
Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.
„Discuțiile au vizat măsurile necesare pentru combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier și reglementarea unor activități de transport persoane. În cadrul consultărilor, s-a agreat preluarea mai multor propuneri ale patronatelor din transportul rutier în proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Transporturilor. Una din aceste propuneri vizează eliminarea sintagmei "în mod repetat" din legea taximetriei, modificare menită să contribuie la înlăturarea “pirateriei” din transportul de persoane. De asemenea, s-a convenit trecerea activității de rent a car la Autoritatea Rutieră Română și asupra prelungirii programului de transport interjudețean de persoane”, a transmis joi Executivul, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Guvernul transmite, de asemenea, că „discuțiile au venit în continuarea întâlnirii avute miercuri cu reprezentanții Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), la care a participat și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, Guvernul României reafirmând astfel deschiderea la dialog constructiv cu toți factorii implicați, astfel încât legislația să ofere toate pârghiile necesare combaterii pirateriei în domeniul transportului rutier, un transport sigur și de calitate”.
Potrivit comunicatului de presă, proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier a fost publicat pentru consultare publică în data de 1 martie, pe site-urile celor două ministere, și se află pe circuitul de avizare interministerială, urmând să fie aprobat în următoarea ședință de Guvern.
Consultările au avut loc în urma protestului transportatorilor. Pe platoul din Piața Victoriei erau la ora 9:00 1.000 de mașini.
La protest au participat transportatori din Cluj, Arad, Timișoara, Iași Bacău, Constanța, Dolj, pentru că pirateria este problema țării, nu a Bucureștiului, a spus Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
„Cerem ca această activitate neautorizată, nelicențiată să fie sancționată. Nu poți să îți iei mașina din fața blocului și să faci transport de persoane. Altfel, abrogați toate legile care sunt pe transport și facem și noi același lucru. Dar nu se poate ca noi să respectăm niște legi și alții să nu le respecte. Iar parlamentarii să ceară un studiu de mobilitate, de oportunitate, și dacă se dovedește că cererea de taxiuri pe piață este mai mare decât este acum, putem spori coeficientul de la 4 la mie la 5, la 6 la mia de locuitori. Mâine fiecare poate să își deschidă un notariat sau un cabinet medical, fără a avea actele necesare, fără a fi medic sau notar. Ministrul Cuc a spus că săptămâna viitoare se va da ordonanța care a inițiată. Uber nu ar trebui să își facă lobby la parlamentarii noștri, ca să i promoveze un proiect de lege pentru ei anume. Toate entitățile ar trebui să respecte legile din România. Dacă nu se dă ordonanța nici săptămâna viitoare, vom veni în toată țara în număr foarte mare”, a declarat Ștefănescu.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au protestat joi în Capitală, pentru că Guvernul nu a promovat OUG promisă în urmă cu trei săptămâni, informează confederația.
Comentarii