Iubitorii de artă din Fălticeni au participat vineri după-amiază la vernisarea unei noi expoziții de pictură purtând semnătura artistului plastic humorean Radu Bercea. Evenimentul face parte dintr-un program al cenaclului cultural-artistic ”Nicolae Labiș” din Fălticeni, un cenaclu pornit pe latură literară, dar dezvoltat în plan cultural pe multe alte căi. Expoziția de artă plastică intitulată ”Deco Art” și purtând semnătura pictorului și graficianului Radu Bercea a fost vernisată în holul de marmură al Colegiului Național ”Nicu Gane” din municipiul Fălticeni, de către omul care, cu dragoste, expune de fiecare dată în orașul care de ani buni l-a adoptat, oferindu-i titlul de Cetățean de Onoare.

Intenția pictorului și graficianului Radu Bercea de a arăta lumii frumusețile Bucovinei s-a concretizat de astă dată într-o expoziție conținând biserici și mănăstiri din Țara Fagilor. Pe lângă aceste lucrări de excepție el a prezentat în expoziție lucrări în genul Deco Art, folosind metode decorative de concepție proprie în forme tridimensionale, din expoziția mixtă nelipsind lucrări peisaj în acrilic, mandale cu decorații de factură orientală sau pești.

 

Radu Bercea, un creator de artă prolific mult îndrăgit la Fălticeni

Profesorul Codrin Bența, directorul Colegiului Național ”Nicu Gane” a fost cel care a deschis evenimentul, vorbind despre personalitatea artistului atât de îndrăgit la Fălticeni. El a subliniat în deschiderea evenimentului: ”E foarte frumos că Radu Bercea s-a gândit să ne aducă din nou culoare, să ne aducă bucuria plăcerii de a vedea o astfel de manifestare artistică de înaltă ținută. El este unul din sfinții închisorilor din spațiul românesc, care a prezentat publicului un număr de peste 200 de expoziții, atelierul său deschis non stop fiind astăzi o fabrică de artă care ne bucură pe noi toți.”

Profesorul și scriitorul Constantin Bulboacă, un mare susținător al artei în calitatea sa de organizator al cenaclului cultural artistic ”Nicolae Labiș” și inițiator al evenimentului, a spus la rândul său: ”Eu încerc să fiu alături de artă, având în preajmă oameni care iubesc arta. Cultura este o armă teribilă prin care un neam își păstrează veșnicia, iar noi românii vom fi veșnici prin ceea ce creăm frumos. Artistul Radu Bercea e un om cu o trăire deosebită, cu o sensibilitate aparte. Bisericile și mănăstirile prezentate de el astăzi reprezintă un panteon al simțirii românești, lucrările sale fiind o lecție de creștinism. Sunt expuse astăzi la Fălticeni pentru că orașul nostru trebuie să-și reia locul de <Florență a culturii românești>. Prin activitatea cenaclului nostru <Nicolae Labiș>din Fălticeni, noi dorim să construim, să arătăm că suntem un loc minunat și binecuvântat de Dumnezeu.”

Cu modestia-i caracteristică, Radu Bercea, unul dintre cei mai importanți artiști plastici din domeniul artei decorative din Bucovina, a dezvăluit un crâmpei din secretul creației sale, spunând: ” Aici, eu mă simt foarte bine, cred că mai bine ca acasă, între oameni deschiși și dragi mie. Despre lucrările Deco Art pe care le-am realizat pot să vă spun doar că pentru realizarea lor folosesc un adeziv descoperit de mine pe care eu îl patinez cu culoare, bineînțeles după ce, cu ajutorul cuțitului de paletă, realizez ceea ce-mi arată inspirația.” El le-a mulțumit iubitorilor artei sale care s-au adunat în număr mare la Fălticeni, lăsând tematica creațiilor sale să vorbească mai mult despre munca și inspirația lui.