Pictorul David Croitor a deschis zeci de „Ferestre” către iubitorii de artă, la început de octombrie, la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, Salonul Alb.

Artistul care s-a născut la Suceava, a copilărit la Liteni şi a devenit dornean prin adopţie s-a bucurat de un public numeros la vernisajul expoziției „Ferestre”, care a avut loc pe 6 octombrie.

Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc. Aceasta a apreciat că toate compozițiile pictorului David Croitor „ne fascinează prin frumusețea jocului de forme, ce se înscriu în lumina fascinantă a unui spațiu în care pare că timpul stă pe loc”.

Tablourile expuse pe simeze nu au făcut decât să întărească spusele criticului de artă chiar sub ochii admiratorilor aflați la eveniment. „Lumina rafinată care se răsfrânge în culorile sale devine seninătate și conving prin blândețe și grandoare. Cu o mare forță de coeziune și vigoare spirituală, artistul David Croitor se delectează cu natura și surprinde echilibrul interior al peisajului, dobândind o ușurință, o structuralitate definitorie”, a mai completat Delia Leizeriuc.

 

·        „Pretutindeni lirismul aduce printre linii și culori ceva din propriul suflet, mereu aducând la suprafață imagini sublime”

Criticul de artă a vorbit și despre maniera de lucru a artistului, „care constituie o întreagă serie de etape, cu o succesiune aproape matematică a diferitelor faze, prin tonuri suprapuse, perfect dozate, instructiv, după aceleași principii. Pictura lui este rezultatul unui efort conștient în care calculele lui inginerești pun temelia de bază pentru făurirea unor forme noi de expresie, în care măiestria artistului captează esența mesajului lucrării”.

Cei care îl cunosc pe artist știu că este un om „cald și blând la suflet”, care, însă, „tratează cu multă energie și patos orice problemă în care se implică. Mesajul său revine în fiecare peisaj de-al său, în fiecare floare, pretutindeni lirismul aduce printre linii și culori ceva din propriul suflet, mereu aducând la suprafață imagini sublime”, sunt cuvintele cu care și-a încheiat prezentarea criticul de artă Delia Leizeriuc.

 

·        Cuvinte-bucurie-emoție-apreciere

Toți cei prezenți la vernisajul expoziției au simțit chemarea artistului de a pătrunde „în universul său plin de nostalgii, emoții, poezie și lumină...” și cu toții au venit plini de bucurie pentru a-i fi alături, într-o zi de toamnă când firave raze de soare au năvălit printre „Ferestre”. David Croitor este „o personalitate marcantă în arta contemporană românească”, care pictează și scrie cu o dăruire ce doar o inimă deschisă, luminoasă, dar și trecută prin suferință o poate face. Cuvinte cu miez, cuvinte-bucurie, cuvinte-emoție, cuvinte de apreciere i-au adresat în zi de sărbătoare și Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, prof. Paraschiva Abutnăriței, scriitoarea dorneană Anica Facina, dr. Gabriela Crețeanu, Rodica Bușcu, Gruia Ungurian, Petru Ariciuc, șeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei, etc. Artistul plastic David Croitor le-a mulțumit tuturor pentru prezență și a invitat publicul dornean și nu numai să viziteze expoziția „Ferestre”, lucrări care vor sta pe simeze până pe 6 noiembrie 2022.