Sesizarea făcută de 5.000 de pescari sportivi, organizați pe grupurile de Facebook ”Pescari suceveni” și ”Pescuit pe rîul Suceava”, referitoare la degradarea râului Suceava din cauza poluării, braconajului și „nepăsării Asociației Județene a Vînătorilor și Pescarilor Sportivi – AJVPS Botoșani”, corelate cu seceta din acest an, s-au confirmat parțial. Pescarii au solicitat intervenția Autorității Teritoriale de Ordine Publică – ATOP, la sfârșitul lunii august, și ca urmare prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a constituit o comisie mixtă de verificare alcătuită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Gărzii de Mediu și ai Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava.

Prefectul a informat, marți, printr-un comunicat de presă, că membrii comisiei au verificat mai multe segmente ale albiei și malurilor râului Suceava: în zona stației de sortare - spălare și evacuarea în emisar a apelor generate din activitățile operatorului Top Cconstruct SRL; amonte și aval pod CFR Ițcani; zona stației de epurare a municipiului Suceava, administrată de SC ACET SA; a fostului depozit de deșeuri (închis și ecologizat) al municipiului Suceava; tronson punte Lisaura - punte Tișăuți; amonte și aval de puțurile de captare apă potabilă ale comunei Bosanci, unde reprezentanții GNM și SGA Suceava au și aplicat două amenzi în cuantum total de 115.000 lei, au suspendat activitatea unei firme și au făcut două sesizări penale.

Membrii comisiei au verificat, de asemenea, zona malurilor și albiei râului Suceava de pe teritoriul comunei Udești, zona evacuare ape stație de sortare SC SUCT SA; a orașului Liteni - evacuare stație de sortare SC AGREMIN SRL Liteni, evacuare stație de epurare Liteni (administrată de SC ACET SA), pod Roșcani și zona amonte de confluența râului Suceava cu râul Siret. Prefectura a precizat că numele firmelor au fost introduse „doar în scopul identificării punctuale, geografice, a unei zone de pe malul râului”.

La mijlocul lunii septembrie membrii comisiei mixte au mers în toate zonele vulnerabile ale râului, din comuna Ulma până în municipiul Suceava, pentru a examina starea malurilor și a albiei și a analiza impactul activităților unor operatori economici cu potențial risc de afectare a calității apelor.

 

·       Prefectul de Suceava dorește o colabiorare mai strânsă cu instituțiile și organizațiile de mediu

Urmare a verificărilor efectuate, membrii comisiei au ajuns la concluzia că „aspectele semnalate în sesizare se confirmă parțial”, cele mai frecvente încălcări ale legii fiind extragerea de pietriș și nisip fără autorizație sau fără respectarea prevederilor din autorizație; depozitarea de deșeuri pe maluri și în albie, pe tot traseul acestuia, din comuna Ulma și până la confluența cu râul Siret pe raza orașului Liteni (la Vicovu de Sus, Dornești, Suceava, Ipotești, Udești, Bosanci,  Liteni). Inspectorii au mai constatat și funcționarea neconformă a unor stații de sortare și spălare agregate minerale de râu, în ceea ce privește indicatorii de calitate ai apelor evacuate.

În vederea diminuării efectelor fenomenului semnalat în petiție, prefectul Moldovan a transmis către AJVPS Botoșani, administratorul fondului piscicol, și către Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava solicitarea de a intensifica patrularea în vederea prevenirii braconajului piscicol și a riscului de poluare a râului Suceava. Comisarilor de mediu le-a cerut să monitorizeze evacuarea deșeurilor depozitate pe malul râului Suceava, în zona bisericii din comuna Udești. De asemenea, prefectul a transmis că dorește o „colaborare activă” cu ONG-urile și activiștii de mediu, în special în zonele vulnerabile ale braconajului piscicol  - acumulare Rogojești – Grănicești, acumulare Hânțești – Bucecea, zona cursului de râu Ipotești – Liteni.