Municipalitatea suceveană vrea să demareze ample lucrări de reabilitare și creștere a eficienței energetice la trei unități școlare din trei mari cartiere – Obcini, Zamca și Ițcani.

Documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici ale celor trei obiective de investiții, pentru care se vor obține finanțări prin PNRR, componenta „Valul Renovării”, schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, au fost aprobate joi, în ședința extraordinară de Consiliu Local, care a avut loc online.

Valoarea totală a celor trei proiecte de finanțare este de 33 de milioane de lei (aproape 6,5 milioane de euro), din care cea mai mare sumă este pentru  reabilitarea și eficientizarea energetică a Școlii nr. 9 „Ion Creangă”, din cartierul Obcini - 14,47 milioane de lei cu TVA, din care contribuția proprie la Primăria Suceava va fi de 761.758 lei (cheltuieli neeligibile).

Următoarea investiție, ca valoare, este cea de la Școala Gimnazială nr. 3 - 11,645 milioane de lei cu TVA, din care 17.850 cheltuieli neeligibile suportate de la bugetul local.

Nu în ultimul rând, lucrări de îmbunătățire a performanței energetice a clădirii vor fi făcute și la Școala 7 „Grigore Ghica Voievod”, din cartierul Ițcani, valoarea totală a acestora fiind de 6,86 milioane de lei, cu TVA, din care 738.143 lei reprezintă cheltuieli neeligibile, care trebuie suportate de la bugetul local.

Pentru fiecare obiectiv de investiții în parte sunt detaliate lucrările care trebuie efectuate, care diferă de la un imobil la altul, în funcție de particularitățile fiecăruia.

Inițiatorii celor trei proiecte de hotărâre sunt primarul Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi, toate fiind votate în unanimitate de cei 18 consilieri locali prezenți la ședința online.

Drept urmare, investiții în valoare de 33 de milioane de lei vor fi efectuate în Suceava, cu o contribuție proprie de numai 1,5 milioane de lei, finanțarea principală urmând să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.