Ligia Deca, noul ministru al Educației, a susținut joi, 13 octombrie, prima sa conferință de presă în această calitate.

Potrivit acesteia, o parte dintre cele mai controversate prevederi din proiectul legii Educației vor fi regândite și reanalizate de către experți în domeniu pentru a ajunge la o formă agreată de către toți participanții la procesul educațional.

”Vom discuta cu specialiști care să ne dea un punct de vedere avizat și care răspunde îngrijorărilor exprimate. Cât privește zona evaluărilor, fie că vorbim de evaluarea națională, fie că vorbim despre bacalaureat, vom consulta Facultățile de Științe ale Educației și vom solicita punctul lor de vedere. Ne vom consulta în ceea ce privește modalitatea în care soluțiile pe care le vom alege în noul pachet legislativ vor fi adecvate pentru contextul românesc și pentru obiectivele pe care ni le propunem”, a explicat Ligia Deca.  

Cât privește specialiștii care vor analiza și alege amendamentele primite în legătură cu proiectul legii Educației, Deca a menționat că această sarcină revine echipei ministerului Educației, consultându-se cu specialiști pe probleme punctuale.
În legătură cu admiterea directă la colegiile naționale, Deca a specificat că această variantă este în continuare “luată în calcul”.

”Ne dorim o soluție care să dea școlilor, liceelor, unde există concurență o anumită autonomie în a selecta elevii, în funcție de profil, dar în același timp această soluție trebuie să țină cont și de îngrijorările legate de echitate. Tocmai de aceea am spus că vom regândi soluțiile existente în proiect în consultare cu specialiștii”, a mai completat ministrul.

Va fi supus analizei și proiectul privind susținerea examenului de bac: ”vom reanaliza constructul acestui examen și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute și în funcție de cum gândim reforma curricullară pentru liceu”.

Potrivit proiectului prezentat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu în vara acestui an, colegiile naționale pot organiza propriul concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

Tot potrivit proiectului, examenul de bacalaureatva cuprinde o singură probă scrisă, comună pentru toate profilurile și specializările.