Peste 80 de producători tradiționali, meșteri populari și unități gastronomice participă la finalul acestei săptămâni la o nouă ediție a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina”. Evenimentul, care este organizat din nou după o pauză provocată de pandemia de coronavirus, a fost deschis oficial joi, 13 octombrie, și are loc în parcarea Iulius Mall Suceava. Târgul de Toamnă va fi deschis până duminică, 16 octombrie. Târgul este organizat de Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural ,,Bucovina", Asociația „Produs în Bucovina” și Iulius Mall Suceava, în parteneriat cu Primăria Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Direcția Silvică Suceava, Asociația „Produs de Cluj” și Consiliul Județean Cluj.

În fiecare zi a târgului, sucevenii şi nu numai pot achiziţiona produse tradiţionale, preparate din carne, lactate, produse de panificaţie şi patiserie, zacuscă, diverse sortimente de tocană de toamnă, fructe, miere de albine şi produse apicole, legume, ciuperci şi murături, dar şi produsele oferite de Direcţia Silvică Suceava. Mai mult, doritorii se pot delecta cu tradiţionalele produse de stână, cu mâncăruri de miel, balmoş, sarmale, hribi cu smântână şi mămăligă, porc la proţap, scrijele cu slănină, cu preparate la grătar. De asemenea, iubitorii de dulciuri pot alege între diverse sortimente de prăjituri, plăcinte, torturi, dar şi diferite feluri de dulceaţă. La toate acestea se adaugă oferta meșterilor populari, care au venit cu oale de lut, costume populare, obiecte de îmbrăcăminte, ustensile de casă făcute manual și multe altele.

În total, la ediția de anul acesta a târgului sunt prezenți 40 de producători din cadrul Asociației „Produs în Bucovina”, 23 de meșteri populari din județ, alături de care mai sunt și aproape 20 de producători din cadrul Asociației „Produs de Cluj”.

 

·        Flutur: „E momentul să vorbim mai apăsat despre produsele românești care trebuie promovate”

Prezent la deschiderea Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina”, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis un mesaj de susținere a producătorilor locali și de încurajare a promovării produselor românești. „Chiar dacă în pandemie a trebuit să luăm o pauză, încercăm să recuperăm. Acest târg de toamnă a adus multe beneficii de-a lungul timpul județului Suceava și în special celor care vin să expună la târg. De fapt, Târgul de Toamnă este destinat oamenilor care toată vara au lucrat și acum toamna își pun în cămări produsele lor pentru iarnă”, a precizat Gheorghe Flutur.

El a spus că până duminică sucevenii și turiștii se pot bucura atât de produsele tradiționale autentice, dar și de spectacolele folclorice care vor avea loc pe durata târgului. „Avem pe parcursul acestor zile peste 20 de formații din județul Suceava, cu tradiții și obiceiuri de la noi. Și ca și în anii trecuți, au venit și prietenii noștri din Ardeal, Asociația <Produs de Cluj>. Este o asociație care a fost inspirată de la noi, de la Suceava, cu ani în urmă, dar care văd că s-a ținut foarte tare pe piață. Vor avea și ei, în afară de standuri, și artiști invitați de la Cluj. Va fi un spectacol mixt între Bucovina și Ardeal”, a arătat Flutur.

El a arătat că de joi a început la Suceava un festival nou, dedicat rapsozilor, „cei care sunt rădăcina autenticului și a folclorului adevărat”. Gheorghe Flutur a precizat că la festival participă 18 rapsozi din Suceava și Cluj, care vor susține spectacole atât în locația târgului, cât și la Muzeul Satului Bucovinean, iar fiecare participant la festival va primi o diplomă „Rapsod în Bucovina”. Flutur a subliniat faptul că îl interesează să promoveze produsele tradiționale, precizând că nu face acest lucru ca om politic. „O fac ca român. Pentru că e momentul să vorbim mai apăsat despre produsele românești care trebuie promovate. Și vă aduc aminte istoria Asociației Produs în Bucovina, pentru că asta a făcut. A încurajat cumpărarea de către români a produselor românești. Și acest lucru o să-l facem și în aceste zile pentru că avem producători extraordinar de valoroși”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

 

·        Ion Lungu: „Produs în Bucovina” a devenit un adevărat brand

La rândul său, primarul Ion Lungu a ținută să felicite administrația județeană și în special pe președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, pentru că prin organizarea acestor evenimente „Produs în Bucovina” a devenit un brand național și internațional. „Mă uit aici că toată lumea este veselă într-un fel sau altul, chiar dacă viața este cum este. Acest Târg <Produs în Bucovina> înveselește oamenii, mai descrețește frunțile și, lucrul cel mai important, gospodinele pot găsi, zic eu, la prețuri rezonabile legume pentru a face zacuscă și tocană, iar cei care sunt pofticioși vor găsi din toate preparatele gustoase ale Bucovinei”, a spus Lungu.  

 

·        Ministrul Constantin Daniel Cadariu încurajează producătorii și IMM-urile să participe la târgurile naționale și internaționale de promovare

Tot la deschiderea târgului, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a ținut să-i îndemne pe producători și pe meșterii populari să participe la târguri de promovare a produselor românești, subliniind că ministerul pe care îl conduce acordă un sprijin financiar consistent. „Îi invit pe producători, pe meșterii populari, pe cei care fac obiecte de artizanat să participe la acțiunile de promovare pe care ministerul le va avea în perioada următoare. Între 3 și 6 noiembrie, la Iași va avea loc un târg prin care vom promova meșteșugarii și pe cei care produc obiecte de artizanat. Participarea va fi gratuită și vor fi și granturi de 2.500 de lei pentru fiecare dintre acești expozanți pentru a le ușura prezența la acest târg. De asemenea, între 7 și 9 decembrie vom organiza la Romexpo un târg al IMM-urilor, acolo unde toți producătorii se pot prezenta gratuit și unde vor fi granturi de 1.500 de lei pentru participanți”, a explicat Cadariu.

El a mai adăugat că recent a fost adoptat un memorandum prin care producătorii și IMM-urile vor primi un sprijin financiar consistent, de la 5.000 la 25.000 de lei, pentru participarea la târguri internaționale în care să-și promoveze produsele.