Orașele din România prinse în programul ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic” vor primi un miliard de euro pentru finanțarea proiectelor prin care își propun o serie de transformări necesare. La aceste fonduri vor avea acces în primul rând municipiile Suceava, Cluj-Napoca și sectorul 2 din București, care au fost selectate la nivel european, dar și alte 10 orașe din țară care vor fi selectate în acest program, la nivel național.

Într-o primă etapă, Suceava, Cluj-Napoca și sectorul 2 București vor primi câte 50 de milioane de euro pe apelul de proiecte de la Ministerul Energiei, a anunțat primarul Ion Lungu, după ședința Comitetului de Coordonare M100 care a avut loc la Guvern.

Edilul Sucevei a precizat că, din păcate, proiectul pentru parc fotovoltaic de 20 de milioane de euro pe terenurile de la Termica nu poate fi finanțat prin acest program pentru că limita de finanțare a fost redusă la 10 milioane de euro.

”Mai avem posibilitatea să finanțăm un parc fotovoltaic pe celula a doua la groapa de zgură de la Termica sau putem face un parc pe 7 hectare la fosta groapă de la Călău. La fel de important, vrem să facem un parc fotovoltaic la baza TPL. Acești bani îi folosim cu precădere cu această destinație, energie regenerabilă și parcuri fotovoltaice, pentru a asigura independența energetică a orașului nostru”, a menționat Ion Lungu.

Municipiul Suceava a fost selectat de Comisia Europeană pentru a face parte din programul ”100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic”, având deja o serie de pași făcuți în această direcție, de la transport public electric la termoficare din resurse regenerabile.