Polițiștii de la Secția Rurală Marginea au realizat o a doua captură în acest an de material lemnos de esență foarte rară – paltin creț, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale de calitate, în special a viorilor de înaltă valoare.

Miercuri, 10 aprilie, în jurul orei 10.30, polițiștii de la Marginea au avut date despre o autoutilitară că este implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, pentru confecționarea viorilor.

În urma unor activități de supraveghere și pânde derulate pe raza satului Voievodeasa din comuna Sucevița, precum și pe raza comunelor Marginea și Horodnic de Sus, tot pe 10 aprilie, în jurul orei 17.50, autoutilitara suspectă a fost oprită în trafic pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus.

La volan era un șofer din municipiul Reghin, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele personale și pe cele ale autoutilitarei, precum și un aviz de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 2,52 mc lemn de foc comun.

Mașina a fost condusă sub escortă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, unde datele polițiștilor s-au confirmat.

În urma activităților de inventariere desfășurate de către personalul silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, a rezultat că în autoutilitară se afla cantitatea de 2,56 mc specia paltin de munte, în condițiile în care în avizul de însoțire era înscris sortimentul de lemn de foc.

”Valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 25.000 lei (5.000 euro), iar din datele obținute rezultă faptul că, în zona județului Mureș, acesta se vinde la suprapreț. Lucrătorii silvici au menționat faptul că lemnul de paltin creț este o specie rară de lemn și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, iar vânzătorii vând la negru acest tip de lemn la un preț supraevaluat.

La nivelul Secției 3 Poliție Rurală Marginea vor fi continuate activitățile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creț”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Anterior, la finele lunii ianuarie a acestui an, tot polițiștii de la Marginea au mai făcut o captură de 2,4 mc lemn din esență de paltin creț.

Atunci, șoferul a prezentat la control un aviz pentru cantitatea de 2,4 mc lemn, specia paltin de munte, iar totul părea a fi în regulă.

Polițiștii de la Marginea au avut suspiciuni că materialele lemnoase au fost încărcate din alt loc decât cel menționat în avizul de însoțire, precum și cu privire la esența materialului lemnos, având în vedere modul de porționare.

Prin urmare, autoutilitara a fost condusă de polițiști la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul specializat a fost solicitat pentru inventariere și pentru stabilirea esenței.

Cantitatea de lemn era cea din aviz, dar lemnul era din specia rară și scumpă a paltinului creț.